Four & Four




2019
West Vanouver
6,600 ft
Situated on a steep waterfront lot flanked by suburban context, the Four & Four House knits together the client’s affinity for mid-century, post-and-beam construction with contemporary adaptations. The particularities of the site’s generous width and its semi-naturalized condition provided an opportunity for landscape elements to flow from the front yard, through the centre of the house, to the waterfront in the form of four distinct courtyards. Clad in locally milled yellow cedar, four massive beams frame these courtyards:

1. A sunken courtyard at the entrance framed by concrete walls provides lateral and vertical separation between vehicular movement and guest arrival.

2. A naturally planted garden courtyard opens up to the sky in a double-height atrium, bringing in filtered south light to the interior spaces below.

3. A sheltered outdoor living room immediately next to the garden provides the setting for multi-seasonal activities.

4. A lounge deck hanging over the edge of the house gives way to unobstructed views of the water and its everchanging conditions. 

Spatially, the central courtyard separates the flanking formal and informal living areas while still allowing visual connection through full-height glazing. A fully glazed gallery acts as the intersection between the living spaces, sunken courtyard, and garden. The upper floor—a screened volume that contains the bedrooms—spans the outdoor living room below like a bridge. This volume is strategically shifted toward the street so that the monolithic façade at the south elevation conveys a sense of privacy when viewed from the street. Meanwhile, lowered window heads visually reduce the house’s massing from the water’s edge to give it the appearance of a single-storey volume following the client’s appreciation for mid-century aesthetics.



PROJECT TEAM — Matt Mcleod, Lisa Bovell & Devon Burry
BUILDER — J Bannister Homes
PHOTOGRAPHY — Andrew Latreille











































MAIN FLOOR

01 — Entry Courtyard
02 — Guest Bedroom
03 — Guest Bathroom / Change Room
04 — Games Room
05 — Swimming Pool
06— Hot Tub
07— Living Room
08— Dining Room 
09— Kitchen
10 — Office
11 — Laundry / Mudroom
12 — Powder Room
13 — Mechanical Room
14 — Garage
15 — Auto Court
16 — Boathouse
17 — Dock



UPPER FLOOR

01 — Master Bedroom
02 — Master Ensuite
03 — Master Bathroom
04 — Bedroom 1
05 — Bedroom 2
06 — Shared Ensuite
07 — Bedroom 3
08 — Ensuite
09 — Mechanical Enclosure
10 — Roof





SECTION 1
FACING NORTH-EAST




SECTION 2
FACING NORTH-EAST







© 2021 Mcleod Bovell Modern Houses

© 2021 McLeod Bovell Modern Houses