BlackCliff House




2019
West Vanouver
10,725 ft2
The BlackCliff House is situated on Canada’s west coast, perched on a granite rock rising 40 meters above the shoreline below. This location is a geographical “half-way” point for a dispersed family who are intermittently working and living on multiple continents. The home accommodates diverse living arrangements while connecting to the site’s abundant natural character. It is an expression of the client’s desire to create a gathering place for current and future generations while still being able to accommodate a smaller family unit. The house takes its cues from distinct and divergent topographical features: views and light to the southwest and the extreme contours that drop to the Salish Sea to the west. The house pivots around these two axes resulting in a shifting spatial geometry at the intersection of the main and upper floors which appears as a void in the middle of the site.

Organizationally, the upper floor supports intimacy for a small family sleeping within a tight core while still being able to accommodate larger family units in outer lying “wings”. These two areas of the building are separated but connected externally by a shared outdoor terrace. A circulation spine that runs parallel to this void is located in the centre of the house to take advantage of the balanced light and vertical views that are made possible by the sectional cut. The main floor living spaces are connected at the ground floor by outdoor and auxiliary spaces arranged along this cut. These spaces include a painting room floating above a reflecting pond at the entrance foyer on one end, and a bamboo courtyard off the family room, office and a tea room at the other end of the circulation spine. The courtyards allow for a deeply stacked program to get light and air without impairing either view or natural light.

The spatial experience of the house is both familiar and slightly disorienting- a result of the efforts to balance the relationship between the regular orientation of the steeply sloping ground and the off-axis orientation of the light and views to create essential and intimate spaces at the core which have a strong connection to the outdoor environment.



PROJECT TEAM — Matt Mcleod, Lisa Bovell &  Sandy Wang
BUILDER — Artwork Homes
PHOTOGRAPHY — Ema Peter























































MAIN FLOOR

01 — Entrance Steps with Water Feature
02 — Foyer
03 — Guest Bedroom with Ensuite
04 — Powder Room
05 — Pantry
06 — Secondary Kitchen
07 — Breakfast Kitchen
08 — Dining Room
09 — Living Room
10 — Office
11 — Lounge Deck
12 — Sunken Lounge with Hot Tub
13 — Swimming Pool
14 — Tea / Seating Room
15 — Bamboo Courtyard
16 — Family / Recreation Room
17 — Bar
18 — Wine Room
19 — Painting Room
20 — Laundry / Mudroom
21 — Garage



UPPER FLOOR
01 — Master Bedroom
02 — Ensuite
03 — Closet
04 — Master Terrace
05 — Master Bedroom 2
06 — Ensuite
07 — Bedroom with Ensuite
08 — Terrace
09 — Bedroom
10 — Ensuite & Closet
11 — Exercise Deck
12 — Exercise Room
13 — Massage
14 — Bath & Sauna
15 — Movie Room
16 — Guest Terrace
17 — Guest Living
18 — Guest Entrance & Kitchen
19 — Bedroom
20 — Bathroom
21 — Bedroom
22 — Ensuite





SECTION 1:
FACING NORTH









SECTION 2:     
FACING SOUTH







© 2021 Mcleod Bovell Modern Houses

© 2021 McLeod Bovell Modern Houses